117 MC-leden voor de rechter in 3,5 jaar (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen 3,5 jaar 117 verdachte leden van motorclubs voor de rechter gebracht. Dat heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer geschreven. Zes werden vrijgesproken door de rechter. 

Zwaar

De delicten waarvoor ze zijn vervolgd zijn relatief zwaar. De meeste veroordeelden kregen een celstraf kregen van een jaar of langer, vanwege witwassen, drugsbezit, of handels- en geweldsdelicten. Er waren totaal 160 onderzoeken met 562 verdachten in beeld, tegen 98 personen loopt het onderzoek nog.  29 zaken zijn afgedaan met een OM-afdoening. 88 personen kregen een gevangenisstraf, in 35 strafzaken is een taakstraf opgelegd en in 8 strafzaken een geldboete tot 1500 euro.

Vruchten

Van der Steur geeft in de brief een tussenrapportage over de aanpak van zogeheten OMG’s (Outlaw Motorcycle Gangs). In 2012 besloten politie en justitie deze motorclubs met prioriteit aan te gaan pakken. In de praktijk betekent dat betere samenwerking van verschillende geledingen van de overheid tegen de MC’s. Minister Van der Steur is optimistisch gestemd over de aanpak. Hij schrijft dat die zal leiden tot ‘betere beheersbaarheid van de problematiek en tot minder (zware) criminaliteit en overlast.’