117 OM-medewerkers in de fout (UPDATE)

Bij het Openbaar Ministerie zijn de afgelopen vier jaar 117 medewerkers ontslagen of berispt. Dat blijkt uit het overzicht (pdf) van het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie, dat is opgevraagd door advocatenkantoor Diekstra en Van der Laan. 

Alcoholfuik

Het kantoor kreeg de cijfers na een beroep op de Wet Openbaarheid van bestuur. De onregelmatigheden zijn van zeer uiteenlopende aard. Zo was er in 2012 een officier van justitie die dronken op een zitting verscheen. De man is op staande voet ontslagen. Een collega reed in zijn dienstauto stomdronken in een alcoholfuik, ook werkt niet langer voor vrouwe justitia. Ook was er een stagiair die in de systemen aan het grasduinen was om een potentiële huwelijkspartner na te trekken.

Witwassen

Het OM ontsloeg de laatste vier jaar tien vaste medewerkers wegens ontoelaatbaar gedrag, onder hen was één advocaat-generaal die is veroordeeld voor belastingfraude. Er waren ook twee medewerkers die moesten vertrekken omdat ze in politieonderzoeken naar voren kwamen en verdacht werden van witwassen van grote geldbedragen. Verder is een man verdacht van verduistering.

Gevoelige informatie

In andere gevallen, de meerderheid, volgde een schriftelijke of mondelinge berisping. Bijvoorbeeld wegens het slordig omspringen met gevoelige informatie. Een officier van justitie liet een harde schijf slingeren op een werkplek buiten de deur, een andere raakte een harde schijf kwijt op vakantie. De meest bestrafte misstap is het ongeoorloofd uitpluizen van privé gegevens van personen.

Ook waren er medewerkers die foto’s postten op sociale media terwijl ze zich ziek hadden gemeld.

Bekijk het gehele overzicht.