12 en 11 jaar voor medeplegen moord Sloterwijk

De rechtbank in Alkmaar heeft vrijdag Jaap K. (75) 12 jaar gevangenisstraf opgelegd en 11 jaar gevangenisstraf aan de 53-jarige Agnes de V. voor de medeplegen van moord op Freddy Sloterwijk, op op 26 augustus 2015.

Hun medeverdachte werd vrijgesproken van deze moord. Hij is wel veroordeeld tot 8 maanden voor het samen met K. wegmaken van het lichaam van het slachtoffer. Het lichaam van Sloterwijk werd aangetroffen in het Amstelmeerkanaal. Al snel kwam de politie op het spoor van de verdachten, te weten zijn echtgenote De V. en haar ex-partners K. en De K., bekenden van het slachtoffer. In deze zaak hebben de drie verdachten elkaar beschuldigd, wisselend verklaard over hun eigen rol en de onderlinge relaties.

Geweld

De rechtbank komt tot de conclusie dat het K. is geweest die op 26 augustus 2015 op de camping het geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer waardoor hij is overleden. K. heeft het slachtoffer gewurgd, aldus de rechtbank. Voor het bewijs gebruikt de rechtbank de verklaringen van medeverdachten De V. en De K., die beiden hebben verklaard dat K. op die avond agressief was tegen het slachtoffer. Daar komt bij dat K. tijdens zijn voorarrest in gesprekken met bezoekers heeft bekend de man te hebben vermoord voor De V. omdat zij er anders aan was gegaan.

Moord in vereniging

De rechtbank concludeert dat K. en De V. een vooropgezet plan hadden om het slachtoffer naar de camping te lokken, waarna hij om het leven zou worden gebracht. Het motief was – samengevat – onvrede van K. en De V. over het gewijzigde gedrag van het slachtoffer na een aantal tia’s. Uit gedragingen op de dag van de moord en de dag ervoor leidt de rechtbank af dat zij samen de bijeenkomst op de camping hebben geregisseerd. De V. heeft zich daarna niet bekommerd om het slachtoffer en bij de politie aangifte gedaan van zijn ‘vermissing’.

Advocaat Yehudi Moszkowicz gaat voor zijn client Agnes de V. in hoger beroep.

De vonnissen zijn hier te vinden.

Zie ook:

Twaalf jaar geëist voor kanaalmoord

Nieuwe verdachten in zaak Freddy Sloterwijk

74-jarige vast om dode man