12 jaar en tbs voor gruweldaad

Voor moord op een 91-jarige vrouw heeft de rechtbank Amsterdam Amrish K. twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij vermoordde zijn buurvrouw in de nacht van 29 mei dit jaar met voorbedachten rade door haar de keel dicht te knijpen. Dat gebeurde in haar huis in Amsterdam-Noord. De rechtbank vindt het niet bewezen dat hij de vrouw ook heeft verkracht. 

Huiveringwekkend

Om het huis binnen te dringen gebruikte K. een smoes. De rechtbank stelt dat hij hierdoor het vertrouwen van zijn buurvrouw heeft misbruikt. De rechtbank noemt de wijze waarop K. zijn buurvrouw heeft vermoord huiveringwekkend en dusdanig onmenselijk dat het elke beschrijving tart.  Bij zijn handelen is de man volgens het vonnis berekenend en planmatig te werk gegaan. De rechtbank schrijft: 'De doodsangst waarin het slachtoffer moet hebben verkeerd, moet vreselijk zijn geweest.' Tussen de eerste wurgpoging en de uiteindelijke verwurging is geruime tijd verstreken.  

Seks met dode

De straf is overeenkomstig met de eis van de officier van justitie, die de verkrachting overigens wél ten laste had gelegd. K. heeft in eerdere verklaringen verkrachting bekend. Later ontkende hij weer maar K. heeft de vrouw wel misbruikt. Er is onzekerheid over de vraag of het slachtoffer tijdens het misbruik nog in leven was. Seks met een dode is niet strafbaar in Nederland.

'Onrijp'

Omdat het Pieter Baancentrum heeft vastgesteld dat K. in zijn ontwikkeling gestoord was en daardoor 'onrijp' voor zijn leeftijd, heeft zijn advocaat Bénédicte Ficq gevraagd K. volgens het jeugdstrafrecht te berechten, zodat hij direct met behandeling zou kunnen beginnen. De rechtbank heeft dit verzoek afgewezen maar wel aangenomen dat de 21-jarige jongen verminderd toerekeningsvatbaar was.