12 invallen bij grote Friese wietactie (UPDATE)

De politie in Friesland is maandag bezig met een grote actie in een onderzoek naar grootschalige wietteelt. In de provincie zijn 12 panden doorzocht. ‘Het is een hele keten: van growshop, naar stekjes, naar hennepkwekerijen die we op dit moment aan het oprollen zijn’, aldus een politiewoordvoerder tegen de Leeuwarder Courant.

Er is tot nu toe 1 man aangehouden, volgens de woordvoerder van de politie, de spin het web. De verdachte komt uit het plaatsje Terherne. In een bedrijfsruimte van de man vond de politie duizenden wietstekken.

In bedrijfsloodsen op industrieterreinen in Heerenveen en Leeuwarden zijn growshops ontmanteld. In Harkema werd een wietkwekerij met 3700 planten ontmanteld.

Tijdens de politieactie werden ook een man van 33 jaar uit Leeuwarden en een man van 27 jaar uit Noardburgum aangehouden.

De politie nam op verschillende locaties ook zes auto’s en contact geld in beslag. Ook onderzoekt de politie de financiële administratie van de verdachten.

De actie maandag zou de climax zijn van een langlopend politieonderzoek, die begon na een ontdekking van een wietkwekerij in Wildervank. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.