12 jaar cel voor moord zonder lijk

De rechtbank in Groningen heeft donderdag Cafer G. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor doodslag op de 45-jarige Michael de Vrieze (foto). Het was van te voren alles behalve zeker dat G. veroordeeld zou worden, want het lichaam van Michael is namelijk nooit gevonden. Michael de Vrieze verdween in 2010 en er is vervolgens niets meer van hem vernomen.

De advocaat van G. pleitte eerder voor vrijspraak, omdat er geen lijk en geen moordwapen is. Er zou daardoor niet zijn bewezen dat De Vrieze is vermoord, laat staan dat G. de dader is.

Het motief voor de moord of doodslag zou geld zijn geweest. G. heeft 75 keer geld opgenomen met de creditcard en de bankpas van De Vrieze. Ook reed hij na de verdwijning van De Vrieze in diens auto, dat blijkt uit de foto die is gemaakt door een flitspaal. G. reisde later naar Turkije, waar zijn familie vandaan komt. Anderhalf jaar later werd G. in Rusland opgepakt.

De Vrieze verdween op 11 april 2010 toen hij in een casino in Groningen was geweest. Zijn schaakvrienden belden de politie toen hij niet op een schaaktoernooi kwam opdagen. Hij bleek al enige tijd niet thuis te zijn geweest.

Het is niet uniek dat er veroordeling volgt in een moordzaak waar geen lijk is gevonden. Frans J., werd vorig jaar door het hof in Arnhem veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op hobbyfotograaf Henk Peters uit Doorwerth. De zwakbegaafde Peters verdween in 2009 en zijn lichaam is ook nooit gevonden. Frans J. is eerder door de rechtbank vrijgesproken in deze zaak.

Lees ook:

Tien jaar geëist in moordzaak zonder lijk

Schakersmoord zonder lijk voor de rechter

10.000 euro voor gouden tip schakersmoord