12 jaar cel voor “salsaschutter”

Eindhovenaar Toon N. (40) is maandag in de beveiligde rechtbank van Schiphol veroordeeld tot 12 jaar cel voor het doodschieten van de 33-jarige Yassine Majiti (foto). De schietpartij vond vorig jaar november plaats op de parkeerplaats van Beachclub Sunrise in het Brabantse Best. 

Volgens de rechtbank was er sprake van een noodweersituatie, maar overschreed het schieten met een vuurwapen alle grenzen.

Beveiliger

De schietpartij vond plaats nadat er binnen bij Beachclub Sunrise een opstootje had plaatsgevonden. Toon N. had na de ruzie zijn vuurwapen getrokken dat hij had opgehaald uit de geparkeerde auto van een vriend . Een beveiliger probeerde Majiti tevergeefs in bedwang te houden en bij Toon N. weg te houden. Toen Majiti met anderen op N. afstormde schoot deze op het slachtoffer en rende vervolgens weg. Tijdens het vluchten schoot hij in de lucht. Majiti was in zijn hoofd geraakt en overleed later in het ziekenhuis.

Onbedoeld

Volgens de verdachte ging zijn wapen onbedoeld af toen hij werd belaagd door een aantal personen, onder wie het slachtoffer. De rechtbank schoof deze verklaring terzijde. Er zijn diverse onderzoeksbevindingen die erop wijzen dat de verdachte het wapen op het slachtoffer richtte en vervolgens heeft gevuurd. N. werd ook veroordeeld voor poging tot doodslag op de beveiliger die Majiti in bedwang hield en verboden wapenbezit.

Schiphol

De zittingen van de rechtszaak vonden plaats in de beveiligde rechtbank van Schiphol nadat in februari van dit jaar nabestaanden van het slachtoffer in de rechtszaal Toon N. en een journalist hadden aangevallen.  Een aantal van de aanvallers werd daarvoor veroordeeld tot werkstraffen tot 140 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Hier de uitspraak in de zaak Majiti.