12 jaar voor doodsteken collega in tapijtwinkel

Het gerechtshof Den Haag heeft woensdag de 46-jarige Ton de H. veroordeeld voor doodslag een een gevangenisstraf van twaalf jaar opgelegd. De H. stak een medewerkster van de tapijtwinkel  waar hij bedrijfsleider was dood.

Handtastelijk

De rechtbank had hem eerder veroordeeld voor doodslag tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Het drama gebeurde op 10 juli 2013 in een tapijtwinkel in het grote winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam-Alexanderpolder. De H. was eerder ontslagen omdat hij handtastelijk was geweest met de verkoopster. Hij was op de fatale dag gewapend met een mes van 23 centimeter vanuit Utrecht naar de winkel gereden.

Hoge Raad

Het Openbaar Ministerie had mede daarom een veroordeling voor moord geëist, en een gevangenisstraf van achttien jaar. Maar het gerechtshof oordeelde dat de voorbedachte raad niet wettig en overtuigend bewezen kon worden. Het hof ging uiteindelijk toch mee in de opvatting van advocaat Jan-Hein Kuijpers dat het hier in laatste instantie – ondanks het meenemen van het mes – om een opwelling ging. De Hoge Raad heeft in 2012 de criteria die gelden voor voorbedachte raad aangescherpt. Daardoor zijn in het recente verleden verdachten veroordeeld voor doodslag en niet voor moord.

De advocaat-generaal gaat om de afweging over moord of doodslag in cassatie bij de Hoge Raad.

Toerekeningsvatbaar

Ook in de zaak van John F. en Linda van der Giesen speelt dit probleem. Uitspraak in die zaak is over een paar weken. Ton de H. is anders dan John F. wél volledig toerekeningsvatbaar geacht.

Het gerechtshof heeft bij de strafoplegging voor doodslag rekening gehouden met diverse strafverzachtende omstandigheden.