12 jaar en tbs geëist tegen ‘Korrewegschutter’

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Groningen twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Azim A. (21). Hij wordt ervan verdacht op 15 oktober 2017 op de Korreweg in Groningen een 21-jarige student te hebben neergeschoten die blijvend verlamd raakte. Tegen vier medeverdachten eiste het OM tot acht maanden cel.

Vijf keer geschoten

Hoofdverdachte Azim A., de zogenaamde ‘Korrewegschutter’ wordt ervan verdacht vijf keer te hebben geschoten op het slachtoffer. Tegen hem eiste het OM donderdag voor de rechtbank in Groningen twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Verder wordt de hoofdverdachte vervolgd voor openlijke geweldpleging, wapenbezit, huiselijk geweld en een ramkraak met een auto.

Vier medeverdachten

Tegen vier medeverdachten eiste het OM vrijdag voor de rechtbank in Groningen drie, vijf, zes en acht maanden cel. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, verboden wapenbezit, bedreiging en het verborgen houden van Azim A.

In zijn rug geschoten

Op 15 oktober 2017 raakte een 21-jarige student rond 5.00 ’s nachts ernstig gewond bij het schietincident aan de Korreweg. Het slachtoffer fietste ’s nachts vanuit de binnenstad over de Korreweg naar huis. Nabij het Bernoulliplein werd hij aangesproken door drie mannen. Zij vroegen hem of hij wat wilde drinken. Het slachtoffer stopte en werd vastgepakt en om onbekende redenen in zijn lies geschoten. Toen het slachtoffer weg rende, werd hij vijf keer beschoten. Hij werd twee keer in zijn rug geraakt. De drie mannen gingen er vandoor en lieten het slachtoffer zwaargewond achter.

Opsporing Verzocht

De politie startte direct een onderzoek en kon vrij snel twee verdachten aanhouden die zichzelf meldden. De derde verdachte en tevens de schutter werd pas later aangehouden nadat zijn naam en foto in Opsporing Verzocht werden vertoond. Hierdoor kwamen er veel tips binnen over onder andere zijn verblijfplaats. Op 6 november 2017 werd Azim A. in een woning in Groningen aangehouden. In de woning waren op dat moment nog twee mannen aanwezig, die ook werden opgepakt.

Rolstoel

Op zitting zei de officier van justitie over Azim A.: ‘De verdachte heeft zonder enige aanleiding en met volkomen willekeur door het neerschieten van het slachtoffer, zijn vrijheid om zich overal te kunnen bewegen ontnomen. Het slachtoffer moet nu zijn leven zien te herpakken en de wil vinden om weer te kunnen dromen: in een rolstoel.’

Respectloos

Ook heeft Azim A. zich volgens het OM respectloos uitgelaten over het slachtoffer en weigert mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek. Hij heeft zich op geen enkel moment bekommerd over het slachtoffer zelf en de gevolgen van zijn acties. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat A. zelfs heeft overwogen om naar het ziekenhuis te gaan en daar alsnog het slachtoffer om het leven te brengen. Na aanhouding van de verdachte is hij doorgegaan met het plegen van strafbare feiten. Zo heeft hij zware bedreigingen geuit tegen twee getuigen in het onderzoek.

De rechtbank doet in alle zaken, ook die van de hoofdverdachte, uitspraak op 19 oktober.