12 jaar voor poging moord op dochters

De rechtbank in Den Bosch heeft de 39-jarige George K. uit Best dinsdagmiddag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor dubbele poging tot moord omdat hij brand stichtte in het woonhuis waarin zijn beide dochters lagen te slapen.

Vuurhaarden

Dat gebeurde op 20 maart van dit jaar in Best. Volgens de rechtbank had hij als doel zijn dochters en zichzelf van het leven te beroven. Hij had daartoe ’s nachts in de woning vuurhaarden klaargezet. Het huis was hermetisch afgesloten en de vuurhaarden bevonden zich op strategische plaatsen in het huis. Toen het huis eenmaal in brand stond en beide dochters via een raam uit het huis probeerden te springen, hield hij hen tegen. Uiteindelijk zijn de meisjes via een raam op de eerste verdieping naar buiten gesprongen. Daarbij liep een buurman verwondingen op. Ook een politieagent die een andere buurman uit zijn huis haalde, raakte gewond.

Knock out

Volgens de rechtbank is het uitsluitend aan het koelbloedig optreden van de oudste dochter te danken dat de kinderen en ook de verdachte zelf ternauwernood aan de vuurzee konden ontkomen. De dochter had de tegenwoordigheid van geest haar vader knock out te slaan en een neergelaten rolluik kapot te maken, waarna beide kinderen uiteindelijk via een raam op de eerste verdieping naar buiten konden springen.

Spijt

De verdachte heeft van meet af aan verklaard veel spijt te hebben van wat hij heeft gedaan. Hij is onderzocht door een psycholoog en een psychiater en uit hun rapportages komt naar voren dat de man na zijn uitzending als militair in Bosnië een post traumatische stress stoornis (PTSS) heeft opgelopen. Volgens de deskundigen zijn er op dit moment nog restsymptomen van deze PTSS aanwezig en heeft hij een persoonlijkheidsstoornis. Dat maakt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

Straf

De rechtbank nam een gevangenisstraf van 15 jaar als uitgangspunt. De verminderde toerekenbaarheid van verdachte werkt strafmatigend. De rechtbank weegt ook mee dat verdachte zelf inziet dat hij geholpen moet worden en gemotiveerd is mee te werken aan behandeling.

De verdachte moet de slachtoffers, onder wie zijn dochters, een schadevergoeding betalen van 27.700,87 euro.