12 ton coke in Colombia gepakt

In de haven van Cartagena, aan de noordkust van Colombia, heeft anti-drugspolitie van Colombia afgelopen vrijdag ongeveer twaalf ton cocaïne in beslag genomen. Dat is eergisteren bekend gemaakt. Aan de verpakking was volgens de politie te zien dat het afkomstig was van het Norte del Valle-kartel. De lading zat in een container met als bestemming de Mexicaanse havenstad Veracruz, aan de Golf van Mexico. Het is de op één na grootste coke-vangst ooit in Colombia.

 

 

De lading zat verwerkt in 33.450 blokken rietsuiker van een pond, waarvan 77% uit cocaïne bestond. Op de papieren stond een zending diervoeder vermeld. Er zijn geen arrestaties verricht.

Het Norte del Valle-kartel is samengegaan met de rechtse paramilitaire groep Los Rastrojos (‘de stoppelbaarden’) die oorspronkelijk was opgericht om linkse guerrillas te bestrijden en zich altijd heeft gefinancierd met cocaïne-, heroïne- en goudhandel. Norte del Valle en Rastrojos worden gezien als de erfgenamen van het Cali-kartel.

Belangrijkste figuren in het Norte del Valle zijn de Comba-broers. Volgens Colombiaanse media was de lading eigendom van de Comba’s.

Volgens een admiraal van de Colombiaanse marine heeft het onderzoek zes maanden geduurd.

Gezien de bestemming aan de westkust van Mexico was de cocaïne bestemd voor doorvoer naar de Verenigde Staten. De lading zou in Mexico waarschijnlijk verder zijn vervoerd door Los Zetas of het Golf-kartel. Gebruikelijk is dat de Mexicanen daarbij aanspraak maken op een flink deel van de handelswaar, als die eenmaal in de VS is aangekomen.

Deze week is overigens op het vlioegvekld van Bogota een man aangehouden met drie miljoen dollar in cash in zijn bagage. Hij zou een link hebben met het Sinaloa-kartel in Mexico:

{youtube}8lPVQBZiANk{/youtube}