Mogelijk tientallen lijken in massagraf

Eerst werden er 17 lijken naar boven gehaald maar later bleek het precieze aantal niet goed vast te stellen. In een massagraf bij San Miguel Totolapan in de zuidwestelijke Mexicaanse deelstaat Guerrero. Het is een gebied waar drugskartels zeer actief zijn. Het graf werd ontdekt toen een militaire patrouille een verkenning in het gebied uitvoerde en een vrouw de militairen zei dat er een massagraf buiten het dorp was. Militairen vonden op de aangewezen plaats op één meter diepte begraven lichamen. Er zouden mogelijk tientallen mensen begraven liggen.

Er zijn zeker veel meer dan 17 doden begraven maar hoeveel precies is nog onduidelijk. Eén doorgaans betrouwbare website spreekt van 120 lichamen, op basis van anonieme militaire bronnen. De krant Milenio sprak een militair die het aantal taxeerde op 70 doden.

De militairen vonden gisteren in een veld graven op meerdere plaatsen. In twee graven lagen een tiental lichamen. Het is onduidelijk om hoeveel graven het precies gaat.

In het afgelegen gebied is de georganiseerde criminaliteit heer en meester. In de meeste dorpjes is geen politie en vormen militaire patrouilles de enige vertegenwoordiging van het gezag.

Het gebied is het toneel van strijd tussen verschillende kartels die proberen de doorgangswegen te beveiligen. Met name La Familia en het Pacífico Sur bevechten elkaar in de streek.

Lees het dossier Mexico op Crimesite voor uitleg over de drugsoorlog in Mexico.