1200 kilo coke onderschept bij Aruba

Afgelopen zaterdag vroeg in de ochtend heeft de Curaçaose Kustwacht op volle zee het Hondurese vrachtschip Oceanic I aangehouden en doorzocht. Daarbij is 1.200 kilo cocaïne in beslag genomen. De zeven bemanningsleden zijn aangehouden. 

Door onze correspondent 

Dat heeft de Kustwacht Caribisch Gebied bekendgemaakt. Het Hondurese vrachtschip Oceanic I was eerder vertrokken uit de wateren van Aruba en lag voor anker op de grens van de territoriale wateren tussen Aruba en Venezuela.

Ander schip

Het Rescue and Coordinationcentrum van Defensie op Curaçao monitort alle scheepsbewegingen en had vrijdagmiddag waargenomen dat de Oceanic I contact had met een ander schip. Men vermoedde dat er een partij drugs werd overgeladen. Na contact met de Amerikaanse drugbestrijding taskforce waar Nederland mee samenwerkt werd besloten tot actie over te gaan en de Oceanic I te doorzoeken.

Argwaan

Het probleem daarbij was dat op het moment dat de Oceanic I de Kustwacht zou opmerken, zij zouden proberen te ontsnappen via Venezolaanse wateren of de drugs overboord zouden zetten. Besloten werd de cutter Panter, die op Aruba gestationeerd is, daar aan de kade te laten liggen om geen argwaan te wekken.

In diens plaats werd de cutter Jaguar van Curaçao die in de buurt van Bonaire aan het patrouilleren was ingeschakeld. Deze zou dan achter de eilanden langs naar Aruba varen en net boven Aruba wachten tot de Oceanic I zou gaan varen.

Het was de beste mogelijkheid omdat noch het marine fregat De Zeven Provinciën noch schepen van de Nederlandse drugbestrijding partners in de buurt waren.

Honduras

Het Kustwachtcentrum op Curaçao coördineert dit soort acties en nam direct contact op met de autoriteiten van Honduras. Het schip voert de vlag van dat land en omdat de onderschepping in internationale wateren plaats zou vinden, is de toestemming nodig van het land waar het schip geregistreerd is.

Vrijdagavond al kreeg men toestemming van Honduras. Het Nederlandse Openbaar Ministerie was inmiddels ook op de hoogte en had toestemming gegeven voor de inzet. Maar de Oceanic I ging eerder varen dan de Kustwacht had verwacht en nam ook nog een iets andere richting.

Zonder boordlichten

De Oceanic is een groot schip en daarom was het plan eerst om in Aruba extra kustwachters aan boord van de Jaguar te nemen. Men had geen verdere informatie over hoeveel opvarenden er aan boord waren en hoe ze bewapend zouden kunnen zijn.

Maar omdat de Oceanic eerder was gaan varen ging dit niet door. In plaats daarvan werd besloten om de Jaguar zonder boordlichten de Oceanic te laten volgen om bij het eerste licht het schip te enteren. Bovendien werd een Dash8-vliegtuig van de Kustwacht te lucht ingestuurd om vanuit de lucht ondersteuning te bieden.

Waarschuwingsschoten

Bij de eerste schemering zaterdagmorgen maakte de Jaguar contact met de Oceanic. De bemanning bleek volledig verrast, ze hadden de cutter totaal niet opgemerkt. Snel werd geprobeerd de drugs overboord te zetten, maar de camera’s van de zeer laag vliegende Dash8 konden dat prima registreren.

Vervolgens weigerde het schip te stoppen waarop de Jaguar waarschuwingsschoten afvuurde. Dat was voldoende om de boot te laten stoppen en konden de kustwachters aan boord gaan. Na het vinden van de partij drugs werden de zeven bemanningsleden aangehouden. Nadat de kustwachters er zeker van waren dat er geen balen drugs meer in zee dreven werd het schip naar Aruba gevaren.

Daar werden de buit, ruim 40 balen van 30 kilo cocaïne, de boot en de bemanning aan de officier van justitie overgedragen. Zondag heeft een team van Curaçaose en Arubaanse kustwachters, samen met collega’s van  het Korps Politie Aruba, de douane, de Unit Georganiseerde Criminaliteit en het Openbaar Ministerie, het schip verder onderzocht op nog meer drugs. Er werd niets meer gevonden.