Het mysterieuze nummer dat 123456 doorgaf

Peter heeft er met een AK-47 flink op los geschoten richting het huis van Kees Houtman en collega Jesse heeft zojuist met een Glock deze Houtman geliquideerd, voor de ogen van diens vrouw en dochter. Amsterdam-Osdorp op een novemberavond; klotenweer, klus geklaard, lekker naar huis, denken Jesse R. en Peter la S. Als het zo gegaan is tenminste, maar volgens kroongetuige Peter la S. in elk geval wel. Zeker is dat Kees Houtman dood lag en dat kort na de moord het semafoonbericht “123456” op een semafoon van Ali A. verschijnt. Verdacht, zult u denken. Verdacht, riep al jaren geleden de officier van justitie: 123456 betekent iets van ‘klus geklaard’.

U moet het zo zien: Jesse R. semafoneert aan Ali A. dat Houtman echt dood is, bedoelde de officier.

Nu heeft de rechtbank al uitgesproken dat zij de code 123456, ook al kwam die na de dood van Houtman, niet als bewijs richting Ali A. ziet. Maar vorige week bracht officier van justitie Michiel IJzendoorn de code 123456 toch weer als belastend in stelling. Niet het sterkste moment van het OM, want een andere officier had jaren geleden de interpretatie van “klus geklaard” al ‘speculatie’ genoemd.

Maar was die telefoon die 123456 doorgaf eigenlijk wel van Jesse R.?

Volgens de politie was dit nummer ‘vermoedelijk’ in gebruik bij Jesse R. Maar daar zijn helemaal geen aanwijzingen voor, betoogde maandag Nico Meijering, de advocaat van Ali A. De politie voert geen bewijs daarvoor aan.

Er zijn wel aanwijzingen die het juist níet waarschijnlijk maken dat die telefoon bij Jesse R. in gebruik was.

Die telefoon is in gebruik geweest tussen 24 augustus 2004 en 11 mei 2007. Dat kan dan kloppen want Kees Houtman is in november 2005 vermoord. Maar het is wel gek dat deze pre-paid is geactiveerd op een moment dat Jesse R. in de gevangenis van Lelystad zat, dat was vanaf 11 februari 2004 tot 29 julli 2005.

Het kan natuurlijk wel.

Ook gek is dat Jesse R. wordt gearresteerd in Marokko op 12 februari 2007 maar die bewuste telefoon wordt niet bij hem gevonden. De telefoon die ‘vermoedelijk’ van Jesse was is blijven bellen na diens arrestatie. Kan allemaal, natuurlijk.  Maar of het waarschijnlijk is, is wat anders.

Wie semafoneerde dan 123456 aan Ali A.? En als het geen “klus geklaard” betekende, wat betekende het dan wel?