13 jaar voor doodschieten achterbuurman

De 58-jarige Roosendaler Milan P. die zijn achterbuurman doodde is dinsdag tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag en verboden wapenbezit. Het slachtoffer wilde bemiddelen bij een burenruzie.

Bemiddelen

De rechtbank Breda acht bewezen dat hij op 3 september 2015 op klaarlichte dag het 51-jarige slachtoffer door het hart schoot met een vuurwapen. Het slachtoffer kwam op de dag van het incident tweemaal kort na elkaar bij Milan P. aan de deur. Hij was als achterbuurman gevraagd om te bemiddelen bij een ruzie tussen P. en diens buren. Toen P. het slachtoffer voor de tweede keer aan zag komen, pakte hij een pistool en schoot hem na een korte woordenwisseling neer.

Hoge straf

Het incident vond plaats op klaarlichte dag terwijl onder meer de echtgenote van het slachtoffer en een 14-jarig meisje getuige waren. Het slachtoffer kwam slechts bij P. aan de deur om te bemiddelen en had zelf geen enkele betrokkenheid bij de burenruzie. Bovendien belette P. na de schietpartij medische hulp aan het slachtoffer, door met zijn wapen in de deuropening en later op het balkon te blijven staan.

De officier van justitie had een veroordeling wegens moord met voorbedachte raad geëist. De rechter vond dit niet bewezen. Omdat de gebeurtenissen elkaar zo snel opvolgden, heeft het P. naar het oordeel van de rechtbank niet voldoende tijd om zich kalm te beraden op zijn daad.