13 jaar voor woningoverval en schieten op politie

Twee mannen zijn veroordeeld tot 11 en 13 jaar celstraf voor een woningoverval en het schieten op de politie met machinegeweren. De overval vond plaats op 12 mei 2014 in Utrecht. Daarbij werd een familie met vier kinderen onder schot gehouden, de vader en moeder werden mishandeld.

Bij de overval waren vier daders betrokken. De andere twee overvallers zijn nog niet gepakt. Op het moment van de overval was ook de oma van de kinderen aanwezig. Ook zij werd onder schot gehouden. Volgens de rechtbank zijn de overvallers erg berekenend te werk gegaan, en verdienen ze daarom een zware straf.

Niet duidelijk wie schoot

Na de overval volgde een vuurgevecht met de politie. Daarbij schoten de overvallers met machinegeweren op de politie. Dat beoordeelde de rechter als een poging tot gekwalificeerde doodslag. Het is niet duidelijk wie er precies heeft geschoten, maar de rechtbank houdt allebei de verdachten verantwoordelijk.

De veroordeelden zijn twee Amsterdammers van 23 en 24 jaar oud. De 23-jarige kreeg de zwaarste straf, hij is ook veroordeeld voor een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel in een Amsterdams café. De 24-jarige man was nog niet eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten en kreeg daarom de lagere straf.