13-jarige geen moordenares

In de drugsoorlog in Mexico gebeuren vreselijke dingen maar soms wordt het overdreven door de media. In de stad Gaudalajara is dit weekend een meisje opgepakt, en vele media in Nederland schrijven koppen als Meisje (13) is huurmoordenaar of Mexicaanse huurmoordenares (13) opgepakt. De Mexicaanse kranten schrijven echter dat het meisje in dienst van drugskartel Los Zetas als halcón of valk. Dat betekent dat ze veel op straat was en voortdurend informatie doorgaf over de bewegingen van leger of politie aan de Zetas. 

Er zijn in een willekeurige grote stad tientallen kinderen of straatverkopers in dienst als halcón voor drugskartels. Het meisje kreeg voor haar diensten ter waarde van 235 euro per maand, maar ze schoot daarvoor geen mensen dood.

De verwarring komt misschien omdat het Spaanse woord sicario huurmoordenaar betekent maar in Mexico ook in bredere zin een lid van een drugskartel aanduidt, het meisje was een sicario, ze werkte voor Los Zetas.

Het gebeurt wel dat kinderen als huurmoordenaar worden ingezet, onlangs is daarvoor een jongen veroordeeld die 14 was toen hij een aantal mensen onthoofde. In Londen is trouwens dit voorjaar een jongen van 15 veroordeeld omdat hij een moord pleegde voor 230 euro.

Halcones zijn belangrijk voor drugskartels omdat op basis van de informatie die ze doorgeven acties worden gepland, zoals transporten van drugs of overvallen op rivalen. Als de straatinformatie goed wordt verwerkt zijn de drugskartels de politie vele stappen voor en wordt hun bewegingsvrijheid vergroot.

Het is wel zo dat een halcon met ambitie door kan stromen, zo waren deze jongens te zien of video’s van onthoofdingen, hoewel ze er niet aan deelnamen.

Er werken in Mexico zeker meer dan 25.000 kinderen voor de georganiseerde misdaad.

 

 

?