13 politiemensen gedood in Mexico (VIDEO)

In Mexico hebben criminelen in een hinderlaag 13 politiemensen gedood. Het bloedbad gebeurde in de westelijke staat Michoacán. In het dorpje El Aguaje, in de gemeente Aguililla, wilde de politiemensen een dagvaarding uitbrengen aan een verdachte en waren al voorbereid op moeilijkheden.

Kaliber .50

Daarom was er een konvooi van 42 agenten in vijf voertuigen ter plaatse gegaan. Meer dan dertig schutters openden even na 07.30 het vuur met automatische geweren van het type AK-47- en AR-15, met 7.62 patronen, maar ook met machinegeweren die zwaardere projectielen, van het kaliber .50 afvuurden. Er is volgens de politie ruim ruim 100 keer geschoten op de agenten.

Twintig agenten raakten gewond en 14 zijn inmiddels overleden door de aanslag. Na afloop van het vuren staken de aanvallers twee auto’s met lichamen van gewonde en dode agenten in brand. De agenten waren geen lokale agenten maar in dienst van de deelstaat Michoacán.

CJNG

De autoriteiten zeiden niet te hebben kunnen vaststellen welke groep er achter de aanval zit ondanks dat de dagvaarding bedoeld was voor een bekende crimineel en dat er in het dorpje pamfletten achter zijn gelaten die waren ondertekend door het CJNG. In die pamfletten werden politie en bevolking gewaarschuwd niet samen te werken met andere criminelen.

Het Cartel Jalisco Nueva Generación is één van de grootste criminele organisaties in Mexico. De voortvluchtige leider Nemesio Oseguera Cervantes is afkomstig uit en familie van arme avocado-kwekers uit dezelfde gemeente Aguililla waar de schietpartij plaatsvond.

Michoacán is de afgelopen decennia vaak strijdtoneel geweest tussen criminelen en gewapende burgerwachten. De havenstad Lázaro Cárdenas is een “plaza” oftewel een knooppunt dat rivaliserende criminele organisaties onder controle proberen te krijgen. Er worden in Lázaro Cárdenas veel grondstoffen aangevoerd die nodig zijn voor de productie van crystal meth en de bereiding van heroïne.