13 van 100 arrestanten nieuwjaar Veen vervolgd

Slechts 13 van de in totaal 100 personen die 30 december zijn opgepakt vanwege rellen worden vervolgd. Tegen de andere 87 arrestanten is niet genoeg bewijs om tot vervolging over te gaan. Het onderzoek tegen de 13 is nog in volle gang, zij zouden een auto op een kruispunt in brand hebben gestoken en geweld hebben gepleegd tegen agenten.

Met oud en nieuw wordt in Veen vaak een oude auto in brand gestoken op een centraal kruispunt. De politie probeert dat te voorkomen maar dit jaar werd de dag voor oudjaar de auto op het kruispunt gereden en in brand gestoken. Daarop liep de situatie uit de hand: de politie werd bekogeld met flessen en vuurwerk.

Acht  relschoppers werden bij de auto aangehouden omdat ze het kruispunt niet wilden verlaten. De andere relschoppers vluchtten een café in, waarna iedereen die in de kroeg aanwezig was een voor een werd gearresteerd. In totaal ging het dus om honderd arrestanten, die tijdens oud en nieuw vast zaten.

Justitie vindt het nog altijd gerechtvaardigd dat alle aanwezigen in het café werden aangehouden, ondanks dat er maar een klein gedeelte van de arrestanten wordt vervolgd. 'De bewuste massale confrontatie, het negeren van aanwijzingen van de politie en het gebrek aan verantwoordelijkheid om elkaar te corrigeren, rechtvaardigt de aanhouding van de honderd verdachten', aldus de hoofdofficier van justitie.