14 jaar cel voor doodschieten schoonzoon

Het gerechtshof in Den Bosch heeft maandagochtend de 54-jarige F.Ü. in hoger beroep veroordeeld tot 14 jaar cel voor doodslag op zijn 32-jarige schoonzoon. De man werd op 3 februari 2012 om het leven gebracht in het Brabantse Dongen. Zijn lichaam werd gevonden in een auto op parkeerterrein van zwembad de Vennen. Ü heeft altijd ontkend iets met de dood van zijn schoonzoon te maken hebben gehad.

Wel dader

Technisch bewijs heeft aangetoond dat het slachtoffer van dichtbij is beschoten. In de auto werd een handschoen aangetroffen met aan de buitenkant bloed van het slachtoffer en aan de binnenkant dna-materiaal van Ü.. Ook werden er op zijn jas schotresten en bloed van het slachtoffer gevonden.
In hoger beroep is aanvullend onderzoek gedaan. Daarbij is op de jas van Ü. ook nog hersenweefsel van het slachtoffer aangetroffen. Daarnaast zijn er gesprekken in de woning van Ü. afgeluisterd. Zijn vrouw zou daarbij tegen haar kinderen hebben gezegd dat Ü. verteld heeft zijn schoonzoon dood te hebben geschoten.
Het hof vindt dat er voldoende bewijs is om aan te tonen dat Ü. daadwerkelijk de schutter is.

Geen moord

Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) aan heeft gestuurd op dat de man met voorbedachte raad heeft gehandeld en er dus sprake was van moord, gaat het hof hier niet in mee. Het staat namelijk niet vast dat de man voor het vertrek naar de parkeerplaats zich had voorgenomen om zijn schoonzoon te doden. Er kan bijvoorbeeld ook een conflict zijn ontstaan in de wagen waarbij de man in een opwelling heeft geschoten. Daarom is Ü. vrijgesproken van moord en is hij veroordeeld voor doodslag.

Jaar minder

De rechtbank heeft Ü. in eerste aanleg tot 14 jaar cel veroordeeld. De straf van het gerechtshof valt een jaar lager uit omdat moord niet bewezen is. Het Openbaar Ministerie had 14 jaar cel geëist.