14 jaar geëist voor Biesbosch-moord

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag veertien jaar cel geëist wegens doodslag. Zarina R., een vrouw uit het Brabantse Andel zou haar ex-partner (foto links) in 2013 om het leven hebben gebracht met een mes en samen met haar huidige vriend zijn lichaam hebben begraven.

Op 14 januari 2014 werd een lichaam verpakt in plastic, ontdekt door een wandelaar in poldergebied de Kroon in de Biesbosch. Hij was door een misdrijf om het leven gebracht. Het bleef lang onduidelijk wie het slachtoffer was. In september 2014 werd na intensief onderzoek – onder andere door een digitale gezichtsreconstructie – de man geïdentificeerd. Het slachtoffer bleek de destijds 32-jarige Poolse Adrian Weckowicz (foto links), die in 2013 een relatie had met Zarina R.

Zolder

Uitgebreid onderzoek leidde op 3 maart 2015 tot huiszoeking in de woning van de vrouw. In juni werden zij en haar 50-jarige huidige vriend aangehouden voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Weckowicz. Tijdens één van de daarop volgende verhoren bekende de man betrokken geweest te zijn bij het wegmaken van het lijk. Hij zou hem echter niet hebben gedood. Bij de zoeking in het huis van de vrouw werd op zolder onder de vloer een grote bloedvlek ontdekt. Ze zou hem daar op 16 augustus 2013 hebben neergestoken. “Nadat verdachte het slachtoffer om het leven had gebracht, heeft ze hem als oud vuil verpakt met plastic, touwen en tape. Samen met een ander heeft ze het lichaam naar beneden gesleept, in een kruiwagen gelegd en vervolgens achter in de auto gelegd en na uren rondrijden begraven in de Biesbosch. De man zou daarna de zolder hebben geschuurd zodat het bloed nergens zichtbaar was.”

Noodweer

Zarina R. beroept zich op noodweer. Volgens haar zou de ex-vriend haar hebben aangerand onder bedreiging van een mes en zou zij zich hebben verdedigd door hem tijdens de worsteling die daarop volgde, met dat mes te steken. De officier van justitie vindt dit verhaal weinig betrouwbaar omdat het niet spoort met de feiten en omstandigheden. “Door zo lang te zwijgen en te verdoezelen wat er precies gebeurd is, is noodweer ongeloofwaardig. Dan wacht je niet twee jaar. Ze heeft alles van hem als het ware gewist alsof hij nooit heeft bestaan. Ze deed zijn spullen weg, verkocht zijn auto, loog tegen o.a. zijn ouders en vrienden, verwijderde zijn facebook account en renoveerde haar huis. Als mevrouw uit noodweer had gehandeld dan zou ze ander gedrag hebben vertoond.”

Zie ook:

Verdachte in moordzaak Biesbosch wil bekennen

Man bekent betrokkenheid bij Biesboschmoord

Twee aanhoudingen in Biesbosch-moord

Zolder met bloed gevonden in moordzaak