14 jaar voor moord op Claudia Oskam

William R. is in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar celstraf voor de moord op zijn ex-vrouw Claudia Oskam. Het OM had twaalf jaar geëist voor moord. De straf is ook hoger dan bij de rechtbank, die niet overtuigend bewezen vond dat R. met voorbedachte rade heeft gehandeld.

R. kreeg daarom tien jaar cel voor de rechter. Het OM ging daar tegen in hoger beroep, en het gerechtshof in Den Bosch vindt echter wel dat R. schuldig is aan moord. R. was niet aanwezig bij de uitspraak.

Ruzie over alimentatie

Eerder heeft R. verklaard dat hij ‘het nooit zo heeft gewild’. Oskam en R. hadden ruzie over de hoogte van de alimentatie die R. haar moest betalen. De twee zouden daar een goed gesprek over hebben, maar het leidde tot de dood van Oskam. ‘Ik wist niet dat ik zo kwaad kon zijn’, zei R. eerder in de zaak. ‘Het was echt een explosie van geweld en toen was ze dood.’

Het lichaam van Oskam werd in januari 2014 gevonden in het water buiten Zevenbergen. R. had de plaats aangewezen. Oskam was gestoken, tegen het hoofd geschopt en gewurgd.

R. stelde dat hij ‘geen moordenaar’ is en dat hij therapie krijgt ‘om te zorgen dat het nooit meer gebeurt’.