14 maanden voor pistoolmitrailleur in auto

Het 55-jarige Satudarah-lid Dominggus U. moet 14 maanden de cel in omdat hij als bijrijder in een Audi A6 een geladen pistoolmitrailleur in een tas voorhanden had. Hij zat in één van twee Audi’s die op 12 juni van dit jaar tegen het verkeer over de vluchtstrook van de A10 reden.

Klemgereden

De 25-jarige bestuurder van de auto was eveneens aangeklaagd voor illegaal wapenbezit maar de rechtbank van Amsterdam spreekt hem daarvan vrij. Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat niet bewezen kan worden dat ook de bestuurder wist dat er een wapen in de tas zat. Hij wordt daarom vrijgesproken.

De mannen verklaarden dat zij op de snelweg waren omgekeerd nadat ze waren klemgereden door een andere auto en waren bedreigd met een vuurwapen.

Wapen op autovloer

Op de vloer van de auto bij de passagiersstoel vond de politie toen in een tas de geladen pistoolmitrailleur van het type Skorpion 61 en ook munitie kaliber 7,65 mm Browning.

De bijrijder verklaarde niet te hebben geweten dat er een tas tussen zijn benen stond, met daarin een wapen. Volgens de politie was de tas direct zichtbaar en waren zowel het handvat als de trekker van het wapen te zien. Op basis hiervan concludeert de rechtbank dat het wapen voor het grijpen lag en dat het niet geloofwaardig is dat de bijrijder hier niets van wist.

Door de wisselende verklaringen van de betrokkenen is het volgens de rechtbank onduidelijk gebleven wat er zich tijdens het incident op de snelweg precies heeft afgespeeld.

Zie ook:

‘Ze wilden me bang maken’