’14 vluchtpogingen in één jaar’

In de periode van mei 2012 tot en met juni 2013 hebben gedetineerden veertien keer geprobeerd te vluchten tijdens het transport van en naar hun cel. Dat heeft Fred Teeven, Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, laten weten naar aanleiding van vragen van Tweede Kamer-lid Lilian Helder (PVV).

Volgens de antwoorden van Fred Teeven is in twee van deze veertien gevallen de poging gelukt. In de overige twaalf gevallen kon het personeel van Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de pogingen een halt toe roepen.

Transport

Binnen de periode van mei 2012 tot en met juni 2013 zijn er volgens Teeven 44.000 gedetineerden vervoerd. Dat staat gelijk aan 138.000 vervoersbewegingen, transport van ophalen en wegbrengen. Er is volgens de Staatssecretaris dus geen reden voor paniek.

Beleid

Sinds mei 2012 is het beleid om geen vrijheidsbeperkende middelen te gebruiken tijdens het transport. Teeven antwoordt op de Kamervragen van PVV-lid Helder dat het voor gedetineerden niet aantrekkelijker is geworden om zich te onttrekken sinds het nieuwe beleid. De cijfers zouden dat uitwijzen. ‘Het aantal pogingen tot onttrekking is sindsdien nog steeds zeer laag, zowel afgezet ten opzichte van het totaal aantal vervoerde personen (0,03%) als ten opzichte van het aantal vervoersbewegingen (0,01%). Deze cijfers laten zien dat de wettelijke mogelijkheden om veilig te vervoeren toereikend zijn’, meldt de Staatssecretaris in de brief.