14 zwaar verminkte lichamen gevonden

In de Noord-Mexicaanse stad El Mante onderzoekt het Openbaar Ministerie de vondst van zeker 14 stoffelijke resten, die uiteengehakt en uitelkaar getrokken waren. Het zou gaan om elf mannen en drie vrouwen. Om 03.00 ’s donderdagochtend werd in de buurt van het gemeentehuis van El Mante (115.000 inwoners) een vrachtwagen geparkeerd op de stoep. Later die ochtend nam een ambtenaar een kijkje in de vrachtwagen omdat die verkeerd geparkeerd stond.

Bij de lichamen was een boodschap gevoegd aan het adres van drugskartel Los Zetas, speciaal aan Z40, de leider van de Zetas in dat deel van de deelstaat Tamaulipas, in het noordoosten van Mexico. Verschillende media berichten dat de boodschap was ondertekend met de naam van El Chapo Guzman, de voortvluchtige leider van het Sinaloa-kartel, het grootste drugskartel in Mexico, dat vooral aan de westkust van Mexico sterk is.

Aan de oostkust van het land domineren het Golf-kartel en Los Zetas de verkeersknooppunten, maar in toenemende mate rukt het Sinaloa-kartel op in oostelijke richting. De laatste tijd zijn er meer gewelddadige acties van het Sinaloa-kartel in dit gebied geweest.

Zie over de achtergronden van de drugsoorlog Dossier Mexico.