140 uur werkstraf voor schenden ambtsgeheim

Een oud-medewerker van de politie Oost-Nederland krijgt van de rechtbank Almelo 140 uur werken omdat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden. De man zocht informatie over mensen in zijn omgeving op in politiesystemen en deelde die met familie en een kennis.

500 euro

Twee van de mensen over wie hij informatie deelde moet hij een schadevergoeding van 500 euro betalen. Vanwege de affaire werd hij door de politie al ontslagen. In de loop van anderhalf jaar zocht de man meerdere malen informatie over mensen op in de politiesystemen waar hij vanwege zijn functie toegang toe had. Het ging onder meer om informatie over mensen die in de instelling waar zijn vrouw werkzaam was kwamen wonen en om de nieuwe vriend van zijn stiefdochter.

Hulpverlening

Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man zijn baan bij de politie door het gebeuren is kwijtgeraakt. Ook dat hij inmiddels vrijwillig hulpverlening heeft ingeschakeld weegt de rechtbank mee. Omdat daarmee de kans op herhaling voldoende is ingeperkt legt de rechtbank naast de taakstraf geen voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Het vonnis.