14,5 jaar voor doodsteken man en vrouw

Seref C. stak in 2013 een man en een vrouw dood in Amsterdam-Slotermeer. Hij kreeg donderdag van de rechtbank Amsterdam 14,5 jaar gevangenisstraf, wegens doodslag. C. is vorig jaar in Den Bosch vrijgesproken van medeplegen moord.

Zeventien messteken

C. was naar eigen zeggen een goede bekende van de twee slachtoffers. Hij ging in de nacht van 6 november 2013 in Slotermeer om onbekende reden bij hen langs. Ook wat zich precies in de woning heeft afgespeeld, is altijd onduidelijk gebleven. In ieder geval is het mannelijke slachtoffer daar met negen messteken om het leven gebracht. De vrouw rende daarop gillend op haar sloffen naar buiten. Ze riep buiten om hulp en de politie. C. rende achter haar aan en stak haar neer met zeventien messteken, waarna ze ook overleed. Veel buurtbewoners waren getuige.

Maximale straf

De rechtbank vindt dat niet duidelijk is geworden waarom C. in zo’n razernij dergelijk geweld heeft toegepast. Overigens ontkent C. iedere betrokkenheid bij de daad en heeft dus geen enkel moment inzicht gegeven in zijn beweegredenen.

De rechtbank vindt dat van moord geen sprake is geweest. De maximale straf voor doodslag is 15 jaar. De rechters trekken hier een half jaar vanaf omdat het justitieel onderzoek te lang duurde en de redelijke termijn werd overschreden. De rechtbank constateert ook dat er veel fouten zijn gemaakt door politie en het Openbaar Ministerie. Daarmee komt ze niet tot de conclusie dat geen sprake is geweest van een eerlijk proces.

Zie het vonnis.

Seref C. is vorig jaar vrijgesproken van de moord op de Valkenswaardse garagehouder Mahmut Karaman, na een eis van 22 jaar.