15.000 kilo hasj gepakt op volle zee

Ten oosten van van de Canarische Eilanden heeft de Spaanse Douane maandagochtend op volle zee op een vissersvaartuig 15 ton hasj in beslag genomen. De vier bemanningsleden van het onder Mongoolse vlag varende schip “Odyssey 227” werden gearresteerd. Het gebeurde in internationale wateren, ongeveer 30 zeemijl ten oosten van Fuerteventura.

Het vissersvaartuig werd onderzocht door het Bureau voor Maritiem Onderzoek van de Douanetoezicht in Galicië, de Guardia Civil en de Spaanse Nationale Politie. De Spanjaarden gingen aan boord na overleg met de consulaire autoriteiten van Mongolië, in overeenstemming met de bepalingen van het Verdrag van Wenen van de Verenigde Naties tegen de illegale drugshandel.

Tijdens het enteren viel het hoofd van de Spaanse douaneploeg in het water, hij kon snel worden gered.

De kapitein van het visserschip heeft de Italiaanse nationaliteit, de rest van de bemanning waren Senegalezen. Het vissersvaartuig is samen met de in beslag genomen drugs en de vier bemanningsleden naar de haven van Las Palmas gebracht.

Volgens de Spaanse Guardia Civil is er de laatste tijd een aanzienlijke verandering opgetreden in de routes van de Marokkaanse hasjhandel. De traditionele route via de oostelijke Middellandse Zee is aanzienlijk verminderd en vervangen door een nieuwe route, de zogenaamde Atlantische route.