15 doden door schietpartij in bar

Na een schietpartij vrijdagavond in een bar in de Mexicaanse stad Chihuahua zijn 15 mensen om het leven gekomen. Zeker twee mensen raakten gewond. Rond 21.00 stopten vijf auto’s voor de bar en zeker tien gewapende mannen stapten uit, gingen de bar binnen en begonnen in het wilde weg te vuren. Sommige daders leken volgens getuigen minderjarig. Onder de slachtoffers zijn twee journalisten.

Toen de groep de bar verliet vuurden de mannen in de lucht in de richting van voorbijgangers om vervolgens in de auto’s weg te rijden.

De krant El Diario schrijft dat de daders waren gekleed in zwarte militaire kleding met de afbeelding van een doodshoofd. De krant schrijft verder dat één van de slachtoffers een vrouw was en dat ook een onbekend aantal muzikanten is gedood.

De schietpartij ontrolde zich volgens een bekend scenario: het gebeurt regelmatig dat concurrerende drugskartels dergelijke groepsliquidaties plegen op mensen die zouden werken voor of informatie geven aan een ander kartel.

De noordelijke deelstaat Chihuahua grenst aan de Verenigde Staten. In de steden Ciudad Juárez en Chihuahua-stad strijden traditioneel het Sinaloa-kartel en La Linea (Juárez-kartel) om de macht. La Linea leek die strijd te verliezen. Bovendien werd de één na de andere voorman van La Linea opgepakt. In augustus werd een man opgepakt die verantwoordelijk zou zijn geweest voor 1500 moordcontracten in de stad Juárez.

Er zijn aanwijzingen dat het La Linea-kartel in deze strijd hulp kreeg van de Amerikaanse DEA. 

La Linea besloot enkele jaren geleden een strategische alliantie aan te gaan met Los Zetas, die met name sterk zijn in het oostelijke deel van Noord-Mexico en verklaarde vijanden van het Sinaloa-kartel in het westen.

Een krant speculeert op de mogelijkheid dat de schietpartij als “represaille” voor een recente arrestatie van een leider van La Linea moet worden gezien.

De gedode journalisten zouden zijn: Francisco Javier Moya, hoofd nieuwsdienst van een lokaal radiostation en Hector Javier Salinas Aguirre, eigenaar van de website futuro.mx. Op die website is overigens niets te lezen over de schietpartij.

Meer over de achtergronden van de drugsoorlog in het Dossier Mexico van Crimesite.