15 jaar voor doden eigenaar Rotterdamse seksbar

Jim M. (56) heeft 15 jaar cel gekregen van de rechtbank in Rotterdam voor de dodelijke beroving  van de eigenaar van animeerclub Mon Cheri in Rotterdam. De medeverdachte was een 33-jarige vrouw uit Rotterdam die ook aanwezig was. Ze is vrijgesproken van doodslag maar veroordeeld voor diefstal.

Flessen drank

M. was de klusjesman in de zaak. Bij de roof zijn 300 euro en enkele flessen sterke drank buit gemaakt. De 65-jarige Xenos Tzirtzilakis werd omgebracht in een dinsdagnacht in februari van dit jaar. De rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van moord omdat niet is bewezen dat de man met voorbedachte raad heeft gehandeld. De straf van 15 jaar is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Het drama in is gefilmd door beveiligingscamera’s. Op de beelden is te zien dat M. het slachtoffer schopt en langdurig met een hamer op het hoofd slaat.

Behandeling

Desiree de W. was een vriendin van de klusjesman. Zij was naar het oordeel van de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar toen zij het misdrijf pleegde en daarom kan aan de vrouw geen straf worden opgelegd. Ze zal wel voor een jaar moeten worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daarna kan haar behandeling eventueel (gedwongen) worden voortgezet, als zij op dat moment nog voldoet aan de wettelijke vereisten daarvoor. De veroordeelden moeten aan twee van de nabestaanden schadevergoeding betalen, onder meer de kosten voor de begrafenis.

Overmacht

Desiree de W. heeft niets gedaan om het geweld te stoppen. Advocaat Yehudi Moszkowicz had in de zaak van de vrouw gepleit voor overmacht in verband met de zeer gewelddadige en agressieve overvaller. Moszkowicz: ‘Op de zitting is een forensisch deskundige gehoord die over een collega vertelde die op zeker moment in een vergelijkbaar geval zo verstijfd was van angst dat hij niets meer kon uitrichten. Gewone mensen kunnen ook in een situatie van overmacht terechtkomen. Laat staan een vrouw met psychische problemen.’