1,5 en 8 jaar geëist tegen veroorzakers ongelukken

Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de man die met zijn speedboot een dodelijk ongeluk op de Vinkeveense Plassen veroorzaakt en 1,5 jaar tegen monstertruckchauffeur Mario D.. Tegen Arnoud H. is het verwijt zwaarder – doodslag – omdat hij bewust veel te hard zou hebben gevaren.

Boomstam

Voor de rechtbank in Utrecht noemde de officier van justitie het gedrag van Arnoud H. ‘verwerpelijk’.  H. had drie tot vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken toen hij het ongeluk veroorzaakten zou met zeker 39 kilometer per uur en misschien wel 68 in het donker over plas hebben gekoerst terwijl maar 6 kilometer was toegestaan. Twee mensen kwamen om het leven toen hun sloep werd overvaren. H. treft ook nog de blaam te zijn doorgevaren na het incident. H. ontkende zijn alcoholgebruik en zegt maximaal 27 te hebben gevaren. Hij dacht een boomstam te hebben geraakt.

Veiligheid

In Almelo eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van anderhalf jaar tegen de stuntman Mario D. wegens dood door schuld. Hij is volgens justitie schuldig aan de dood van drie mensen en vele gewonden toen zijn monstertruck in september 2014 het publiek in reed op de markt in Haaksbergen. Hij kan maximaal vier jaar cel krijgen voor dood door schuld. Aan de veiligheid van het publiek had D. niet gedacht, zo verwijt de officier van justitie hem.

Het Openbaar Ministerie eist ook een beroepsverbod van 10 jaar tegen D, en tegen de stichting waar hij voor werkte een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro.