15 injecties nodig voor executie

Voor de volledig uit de hand gelopen executie van de ter dood veroordeelde Amerikaan Joseph Wood waren vijftien injecties nodig. Normaal gesproken zou een ter dood veroordeelde na één dosis na een paar minuten moeten overlijden, maar Wood bleef twee uur happen naar adem.

Uit documenten in handen van Amerikaanse media blijkt dat er vijftien dosissen nodig waren. In het protocol van de staat Arizona staat dat er 50 gram hydromorfon, een overdosis pijnstiller, en 50 miligram midazolam, een kalmerend middel, moet worden toegediend, maar in totaal kreeg Wood 750 miligram van beide stoffen geïnjecteerd voordat hij overleed.

Vuurpeloton

Volgens een ambtenaar van de staat Arizona had Wood voldoende kalmeringsmiddel gekregen en heeft hij geen pijn geleden. Verslaggevers die bij de executie aanwezig waren, melden dat de man 640 keer naar adem heeft moeten happen voordat hij overleed.

Arizona heeft aangekondigd dat de executie geëvalueerd zal worden. Ook zal de methode overwogen worden, waarbij alle executiemethodes nog eens worden bekeken; inclusief het vuurpeloton.