15 jaar cel geëist om roofmoord Rotterdam

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank van Rotterdam tot 15 jaar cel geëist tegen de verdachten van de roofmoord op Mohammed Ghoumati (35) op 13 juli 2016 in een flatwoning aan de Rotterdamse Crooswijkseweg.

Geld

De hoogste straf werd geëist tegen de 24-jarige Amsterdammer Hicham E.. Tegen de andere verdachten Ridouan el Y., Hicham E., Soufyan M. en Youssef A. was de eis lager: tien jaar cel. Ook deze verdachten komen uit Amsterdam.

Mohammed Ghoumati lag met zijn echtgenote te slapen toen de vijf midden in de nacht met bivakmutsen op het huis binnenvielen en om geld begonnen te schreeuwen, en ook een schot losten.

Huurovereenkomst

De overvallers hebben volgens justitie de slachtoffers geschopt en geslagen. Mohammed Ghoumati (foto) raakte dodelijk gewond door een kogel in zijn buik. De overvallers namen merkhorloges en sieraden mee.

Het bewijs ziet het Openbaar Ministerie in het gegeven dat de verdachten op de fatale avond met twee door hen gehuurde auto’s van Amsterdam naar Rotterdam zouden zijn gereden. De huurovereenkomst van de auto’s was op de naam van twee van hen. Hun telefoons reisden van Amsterdam naar Rotterdam-Noord en vice versa, en de Crooswijkseweg bleek als bestemming te zijn ingevoerd in een routeplanner.

Beelden

Minder sterk is de herkenning op beelden die door bewakingscamera’s zijn gemaakt. Daarop zijn personen te zien die niet zonneklaar te identificeren zijn met de verdachten maar wel door rechercheurs, door bijvoorbeeld hun houding of loopje, zijn herkend.

Hicham E. wordt ook verdacht van een gewapende overval op een juwelier in Maastricht, een week voor de overval in Rotterdam.

De vier verdachten hebben zich tijdens het proces steeds beroepen op hun zwijgrecht. De weduwe van het slachtoffer maakte hen daarover op de zitting ernstige verwijten.