1,5 jaar cel voor invoer 4.000 kilo APAA

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag de 26-jarige Johan S. uit Alphen aan den Rijn veroordeeld tot achttien maanden celstraf waarvan zes voorwaardelijk voor de invoer van grote partijen grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.


De rechter vond net als de officier van justitie dat de verdachte door zijn handelingen een wezenlijke bijdrage leverde aan de productie van die drugs. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een deels voorwaardelijke straf van 21 maanden geëist.

Twee broers

In februari werden de twee Alphenaarse broers Johan (26) en Jeffrey S. (22) opgepakt voor het bezit van 4.000 kilo Apaan in Alphen aan den Rijn en Lunteren (Gelderland). De grondstof voor amfetamine werd vervoerd in een kleine 70 vaten. De twee werden aangehouden toen ze in de bedrijfsruimte van de oudste broer in Alphen aan den Rijn de grondstoffen aan het overlaadden waren in bestelbussen. De partij was binnengekomen via de Rotterdamse haven.

Grondstoffen crystal meth

In het bedrijfspand werden verder ook nog 900 kilo calciumcarbonaat (dat gebruikt kan worden bij de productie van heroïne) en ruim 7.000 kilo caustic soda en apparatuur voor de productie van synthetische drugs gevonden. Zo vond de politie er rondbodemkolven en verwarmingsmantels die gebruikt worden voor het maken van amfetamine. In een loods in Lunteren werden grondstoffen gevonden waarmee methamfetamine (crystal meth) gemaakt wordt.

Meer verdachten

Ook een derde Alphenaar en een mogelijk in het buitenland verblijvende verdachte zijn bij de zaak betrokken, maar het OM verdenkt beide broers van nauwe betrokkenheid. Jeffrey S. kwam begin dit jaar vrij, maar de hechtenis van zijn oudere broer werd verlengd.

Een van de grootste partijen ooit

De invoer van 4.000 kilo APAA is een van de grootste partijen ooit onderschept in Nederland. Johan S. is de enige veroordeelde en heeft met achttien maanden cel (zes voorwaardelijk) de hoogste straf ooit in Nederland gekregen voor het in bezit hebben van het verboden middel. De rechtbank verwijt hem voorbereidinghandelingen voor de productie van harddrugs op grote schaal.

Onwetend

Volgens de Alphenaar voerde hij slechts transportwerkzaamheden uit voor een voor hem onbekende man. Naar de opdrachtgever had hij verder geen enkel onderzoek gedaan, zo zei de rechtbank. Door het zonder meer vervoeren van grote hoeveelheden chemicaliën leverde hij een wezenlijke bijdrage aan de productie van synthetische drugs en had hij dat ook kunnen weten, oordeelde de rechtbank.