15 jaar cel voor moord op schoonzus

Voor de moord op zijn schoonzus heeft rechtbank in Amsterdam Houssine M. (42) veroordeeld tot 15 jaar cel. Hij woonde met het slachtoffer en anderen samen in de Jan van Zutphenstraat in Amsterdam-Osdorp.

Nis

M. heeft het slachtoffer Karima Benkal Talid (35) gewurgd op 19 mei 2016 toen zij alleen thuis waren. Daarvoor was hij met haar in een gevecht geraakt en mishandelde hij haar. Hij droeg haar van een trap en doodde haar in een nis in het trappenhuis.

Sommige bewoners van de woning waren illegaal in Nederland. Tussen hen ontstonden geregeld ruzies.

Nadat Benkal Talid geen teken van leven meer vertoonde liet M. haar liggen en belde hij niet het noodnummer maar zijn vriendin. Toen zij even later arriveerde was het slachtoffer overleden.

Chanteren

De rechtbank vindt dat er sprake was van moord. Vlak na het gebeuren heeft M. geprobeerd zijn broers, die ook in het huis woonden, te chanteren door te zeggen dat hij zijn schoonzus ergens gijzelde. Tegen betaling van 500 euro zou hij zeggen waar zij was. Zijn broers leverden hem echter die dag af op het politiebureau, waarna het lichaam door de politie werd gevonden.

Over het motief is niet veel duidelijk geworden omdat M. bijna niets heeft willen verklaren. Het lijkt er volgens de rechtbank op dat M. er vooral op uit was om in de telefoon van het slachtoffer te kunnen kijken. Daarin zou informatie staan waar hij kwaad over was. De man heeft niet willen meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek. De rechtbank zegt geen andere mogelijkheid te zien dan hem te veroordelen tot een gevangenisstraf.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De vriendin van M. heeft bewijsmateriaal, waaronder bebloede kleding, weggegooid. Hiervoor wordt zij veroordeeld, maar de rechtbank sprak haar vrij van moord.