1,5 jaar cel voor politie-inspecteur die zich liet omkopen

De rechtbank in Den Haag heeft de voormalig politie-inspecteur Johannes B. (63) veroordeeld tot 1,5 jaar cel vanwege omkoping. Een 51-jarige medeverdachte uit Raamsdonkveer kreeg 1 jaar cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De inspecteur heeft gedurende 2,5 jaar politie-informatie gelekt over onder andere tientallen mensen uit het criminele milieu. Hij deed dat vooral via de verdachte uit Raamsdonkveer, die getrouwd is met een nichtje van Johannes B. en in boten handelde.

Het onderzoek naar Johannes B. startte in juni 2017 nadat er een tip bij de Criminele Inlichtingendienst was binnengekomen.

Vriendendienst

De inmiddels ontslagen politie-inspecteur heeft erkend dat hij voor de botenhandelaar informatie heeft gehaald uit de politiesystemen. Over zijn motief heeft hij wisselend verklaard. De ene keer vertelde hij dat hij er 50 euro voor kreeg, de andere keer was er sprake van een vriendendienst.

Het Openbaar Ministerie had tegen Johannes B. 2,5 jaar cel geëist. Tegen de 51-jarige botenhandelaar eiste justitie twee weken geleden 20 maanden cel.

De rechtbank tilt er met name zwaar aan dat beide mannen de integriteit van de politie in diskrediet hebben gebracht.