1,5 jaar cel voor wapenhandel vanuit tbs-kliniek

De 24-jarige Herman D. is veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor het runnen van een wapenhandel vanuit de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) van Heiloo. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad.

D. mocht tijdens zijn behandeling in de kliniek beschikken over verschillende telefoons en een laptop. Ook mocht hij zich buiten de kliniek begeven. D. legde vanuit de FPA Heiloo contact met potentiële klanten en bemiddelde in de verkoop van tot vuurwapens omgebouwde alarmpistolen.

Liquidatiepoging

D. kwam op de radar van de politie in een onderzoek naar de handel in Ekol alarmpistolen. Dergelijke pistolen, afkomstig uit Bulgarije, worden regelmatig omgebouwd, zodat ze als echte vuurwapens zijn te gebruiken. De omgebouwde wapens zijn bij verschillende overvallen en andere geweldsmisdrijven gebruikt. Ook zou een omgebouwd Ekol alarmpistool zijn gebruikt bij een liquidatiepoging. Het wapen weigerde bij de moordpoging, zo hoorde de politie in een afgeluisterd telefoongesprek tussen Herman D. en een andere verdachte.

Invallen

Bij invallen in een garagebox in Amsterdam en een woning in Heemstede werden 33 van dergelijke omgebouwde vuurwapens en 2000 stuks munitie gevonden.

 

Steekpartij

De van oorsprong Oost-Europese Herman D. heeft een flink strafblad. Zijn laatste veroordeling (tot 10 maanden plus tbs) was voor een steekpartij in een feesttent in Nieuw-Vennep op nieuwjaarsdag 2017. D. stak toen uit het niets 3 mannen neer. Een jonge man werd daarbij geraakt in een halsslagader en overleefde ternauwernood. D. was eerder ook al vervolgd voor wapenbezit en een poging tot moord. Tijdens de steekpartij in Nieuw-Vennep zat D. nog in zijn proeftijd.

Ophef

De berichtgeving over de wapenhandel vanuit de tbs-kliniek zorgde voor veel ophef. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming kondigde aan dat de onderste steen boven moest komen. Tot dusverre blijken geen maatregelen te zijn genomen, aldus het Noord-Hollands Dagblad. FPA Heiloo heeft een intern calamiteitenonderzoek laten uitvoeren, dit najaar wordt de eindevaluatie door de Inspectie Justitie en Veiligheid verwacht.