15 jaar cel in Waterfront-zaak

De 35-jarige Surailie I. is vrijdag veroordeeld tot 15 jaar cel voor het doodschieten van Souhail Laachir (foto) tijdens een feest in het Scheepvaartmuseum, mei 2013. De officier van justitie had 25 jaar cel geëist. Ze sprak eerder van een koele liquidatie, gepleegd in aanwezigheid  van veel mensen. Daar ging de rechtbank niet in mee. 

De rechtbank stelde wel dat het bewijs voldoende en overtuigend is dat Surailie I. Souhail Laachir heeft doodgeschoten. Op basis van camerabeelden en getuigenverklaringen komt de rechtbank tot de conclusie dat de 35-jarige verdachte inderdaad degene is geweest die de schoten heeft gelost. Naar het oordeel van de rechters getuigt zijn handelen van een extreme koelbloedigheid en gewetenloosheid.

De rechtbank sprak van een meedogenloze daad, waarvoor de maximale straf voor doodslag dient te gelden. Daarbij speelt ook mee dat I. eerder is veroordeeld en dat de doodslag plaats vond tijdens een drukbezocht feest. Sixten Bordewijk, advocaat van Surailie I., wilde niet reageren op het vonnis, voordat hij zijn cliënt had gesproken. Die was niet aanwezig bij de uitspraak.

Hier de uitspraak.

Eerdere berichten:

OM eist 25 jaar cel tegen Waterfront-verdachte

OM: schietpartij was koele liquidatie