15 jaar celstraf na twee keer vrijspraak

Een 52-jarige Tilburger is eerder twee keer vrijgesproken door de rechtbank en het gerechtshof, maar moet nu toch 15 jaar de cel in vanwege de moord op zijn echtgenote in 2007. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald nadat de hoge raad de zaak had terugverwezen. De motivering van de vrijspraak was niet begrijpelijk volgens de hoge raad.

Volgens het gerechtshof in Den Bosch is de 52-jarige Tilburger wel verantwoordelijk voor de dood van zijn toenmalige 45-jarige vrouw. Hou zou haar in april 2007 hebben neergeslagen en vervolgens negen keer hebben gestoken in haar rug. De man, die tot dinsdag op vrije voeten was, werd dinsdag meteen aangehouden en moet 15 jaar de cel in wegens moord.

In deze zaak stond de vraag centraal of de moord ook door iemand anders gepleegd kon zijn. De rechtbank en het gerechtshof konden dat niet geheel uitsluiten en daarom werd de man tot twee keer toe vrijgesproken. De hoge raad besliste begin dit jaar dat de zaak terug moest naar het hof in Den Bosch en deze kwam dinsdag met een heel ander oordeel.

Hieronder een gedeelte van de uitleg van het gerechtshof in Den Bosch:

‘Buiten de verklaring van de man zelf, bevindt zich in het dossier geen enkele aanwijzing of zelfs maar een begin van een aanwijzing, dat het slachtoffer nog in leven was nadat de man de bewuste dag om 18.30 uur uit zijn woning was vertrokken. Ook blijkt uit niets dat er voor 21.30 uur die dag nog een andere persoon in de woning is geweest.

Daarentegen zit in het dossier een aantal opmerkelijke, belastende omstandigheden voor de Tilburger. De man heeft bijvoorbeeld verklaard dat toen hij bij thuiskomst door de achterdeur is binnengekomen, hij deze open heeft gelaten en door de voordeur het huis uitgevlucht zonder deze af te sluiten. Het hof vindt die verklaring ongeloofwaardig. De voordeur (van de binnenzijde) en de achterdeur waren namelijk afgesloten toen de politie ter plaatse kwam. Verder is op de enkel van de man een opgedroogde bloedvlek aangetroffen, afkomstig van de vrouw. Ook zat er bloed van de vrouw op zijn spijkerbroek. Ten slotte zijn er alleen schoenafdruksporen gevonden die afkomstig zijn van de slippers van de man.’