15 jaar geëist voor spionage voor Russen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag vijftien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 61-jarige man uit Den Haag die ervan wordt verdacht dat hij staatsgeheimen leverde aan een echtpaar dat vanuit Duitsland spioneerde voor de Russische staat. De man, die werkzaam was bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, kwam in 2012 in beeld nadat het Russische echtpaar werd opgepakt in Duitsland.

Volgens het OM is er bewijs dat Raymond P. vanaf 1 september 2008 informatie heeft overgedragen aan het Russische echtpaar die in het Duitse Marburg woonde. Toen de politie bij het echtpaar in Duitsland binnenviel troffen ze daar informatie over de betrokkenheid van de 61-jarige Hagenaar, die gemiddeld een keer per maand informatie zou leveren aan de Russen.

Voor die informatie zou hij duizenden euro’s spionageloon hebben gekregen. Dat was terug te vinden aan de hand van geldstromen op de bankrekening van de verdachten. P. verschafte bijvoorbeeld informatie over politieke en militaire aangelegenheden van de NAVO en EU maar ook gevoelige informatie over collega’s.

Hij zou zelf veel schulden hebben en probeerde op die manier de gaten te dichten. Volgens het OM heeft de man er ongeveer 72 duizend euro mee verdiend. De 61-jarige P. wordt ook nog verdacht van witwassen, ambtelijke corruptie en vuurwapen bezit.

Lees hier het hele bericht van het OM.