15 jaar voor aanslag rechtbank en schietpartij

York M. en Omar T. zijn vrijdag veroordeeld tot 15 jaar en 5 jaar celstraf voor de aanslag op de rechtbank in Amsterdam-Zuid in september 2011 en een schietpartij in december van datzelfde jaar. Bij de schietpartij raakte een 17-jarige jongen ernstig gewond. De twee kenden het slachtoffer niet, ze kwamen elkaar toevallig tegen en kregen ruzie. M. schoot daarop van dichtbij op de jongen.

De aanslag op de rechtbank in Amsterdam werd gepleegd met een antitankwapen. Daarbij raakte niemand gewond, maar volgens de rechters hadden twee beveiligers die tijdens de aanslag aanwezig waren, wel degelijk gevaar gelopen.

‘Granaat raakte geen doel’

Waarom de twee op de rechtbank hebben geschoten, willen ze niet zeggen. De rechter denkt dat het was bedoeld om te intimideren. ‘Het gebouw was niet bestand tegen dit geweld, de rechtspraak wel. Die granaat raakte wat dat betreft geen doel’, aldus de rechter.

M. werd na enkele dagen al verdacht van de aanslag, toen zijn vingerafdruk op een vuilniszak werd gevonden waarin het antitankwapen waarschijnlijk werd vervoerd. M. is daarop geobserveerd en afgeluisterd. Begin vorig jaar werd hij aangehouden.

Omar T. heeft tegen twee undercoveragenten verteld over de aanslag en de schietpartij. Een van de agenten was een Belg, en werd ingezet zonder dat de officier van justitie wist dat het om een buitenlandse infiltrant ging. De rechtbank vindt dat het OM daarmee fout zat, maar dat had geen gevolgen voor de zaak.

Aanslag Satudarah

M. is zijn criminele carrière begonnen als lastige hangjongere in de Amsterdamse Diamantbuurt maar hij heeft zich al snel ontwikkeld tot een geharde crimineel. In november 2008 schoot hij met een vriend een drugshandelaar in beide benen op de Ruysdaelkade in De Pijp. In 2009 kreeg hij 3,5 jaar celstraf voor een overval op een juwelier in Woerden.

Hij werd ook verdacht van de aanslag op Etous Belserang, de vice-president van Satudarah in Amsterdam, maar daarvoor werd hij eerder dit jaar vrijgesproken.

Lees ook:

Tegen York M. 15 jaar geëist

Was York M. verdacht in Knufman-moord?

Was politie getuige moordaanslag?

Verdachten aanslag rechtbank ontkennen

Aanslag rechtbank met M80