15 jaar voor kroongetuige El Chapo bende

Vicente Zambada-Niebla, de logistieke chef van het Sinaloa kartel, is veroordeeld tot 15 jaar gevangenis door een rechter in Chicago. Normaal gesproken zou Zambada-Niebla levenslang hebben gekregen maar hij sloot een deal met justitie in Amerika en verklaarde tegen tientallen leden van El Chapo’s bende in ruil voor strafvermindering.

Onderzeeërs

Vicente “El Vicentillo” Zambada-Niebla legde ook een belastende verklaring af tegen El Chapo (foto boven) zelf, mede op basis daarvan werd hij veroordeeld. Zambada Niebla was jarenlang het logistieke brein van het Sinaloa kartel. Hij regelde auto’s, schepen, 747’s en onderzeeërs waarmee cocaine werd gesmokkeld van Mexico naar de Verenigde Staten. Hij had ook de leiding over drugsrunners, zoals de broers Flores, die elke maand 2000 kilo coke naar Amerikaanse steden smokkelden.

DEA

Zambada-Niebla gaf ook moordopdrachten door aan huurmoordenaars, maar ontkende voor de rechter dat hij zelf ooit iemand om het leven had gebracht. In 2010 werd hij opgepakt en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Drie jaar later besloot hij samen te gaan werken met de DEA. Hij legde verklaringen af over alle operaties van El Chapo en noemde de namen van tientallen medewerkers. Onder wie Damaso Lopez Nunez, een vertrouweling van El Chapo die zorgde voor het omkopen van allerlei overheidsfunctionarissen en regelde dat El Chapo in 2001 kon ontsnappen uit een Mexicaanse gevangenis.

Vermoord

Tijdens het voorlezen van het vonnis was de rechtbank in Chicago in de hoogste staat van paraatheid. Zambada-Niebla wordt zo goed als zeker vermoord door overgebleven leden van het Sinaloa kartel, als ze daar de kans voor krijgen. Zelf was hij tevreden met het vonnis. Omdat hij al bijna tien jaar vast zit, komt hij over een paar jaar al voorwaardelijk vrij.