15 jaar voor moord met bijl

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft woensdag in hoger beroep een 46-jarige vrouw veroordeeld tot vijftien jaar cel. De van oorsprong Thaise vrouw doodde in 2012 in Venlo haar echtgenoot met een bijl. Ze gaf als reden voor de aanval dat de man had gezegd dat hun relatie voorbij was en dat zij terug moest naar Thailand. Zij wilde dat niet.

Toerekeningsvatbaar

Nadat zij de man had vermoord, probeerde ze zichzelf van het leven te beroven. Het hof acht haar volledig toerekeningsvatbaar. Zij heeft slechts in beperkte mate willen meewerken aan psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Mede daardoor kon een ziekelijke stoornis die haar tot de moord zou kunnen hebben gebracht, niet worden vastgesteld.

Bijl

Aangenomen wordt dat de vrouw handelde uit voorbedachten rade en dat er dus sprake was van moord. De bijl is door de vrouw een paar dagen tevoren aangeschaft. Het hof vindt dat zij deze bijl had gekocht om haar echtgenoot daarmee om het leven te brengen. De rechtbank Limburg had de vrouw in april 2014 ook al tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Lees ook het arrest van het gerechtshof.