15 jaar voor moord sportschoolhouder

Jamal A. (27) en Kais M. (40) zij dinsdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor de moord op de sportschoolhouder Mondher Bennour (43) in 2011. M. heeft bekend dat hij het slachtoffer heeft doodgeschoten, maar A. zegt niets met de zaak te maken te hebben. Hij kreeg dezelfde straf als de schutter voor medeplegen van moord.

Een derde verdachte, de ex-politieagent Arthur S., moet vijf jaar de cel in. Hij is volgens de rechtbank medeplichtig aan de moord.

Jillis Roelse, advocaat van Jamal A., gaat in hoger beroep. ‘Volgens de rechtbank heeft A. niet zelf geschoten in de hal bij de lift van het appartementencomplex in Almere, maar stond hij bij de garage. Maar, zo stelt de rechtbank, dit zou een “strategische positie” zijn geweest om bij de moord te helpen. Hier danst de rechtbank met illusies. Er is namelijk helemaal niemand die zoiets over cliënt heeft verklaard. Juist over de vraag of Jamal überhaupt wist van een moordplan, zijn alle getuigen ontzettend onzeker. Bovendien heeft cliënt van meet af aan ontkend hier ooit iets van te hebben geweten, laat staan hierbij betrokken te zijn geweest’, aldus Roelse tegenover Crimesite.

Mondher Bennour werd op 12 september 2011 voor zijn flat in Almere doodgeschoten. Het slachtoffer kende de verdachten. Hij zou al langer met Kais M. en Arthur S. een conflict hebben gehad over geld.

Tegen M. eiste het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden een celstraf van 22 jaar voor de moord op de sportschoolhouder. Medeverdachte A. hoorde negentien jaar tegen zich eisen en S. zou volgens het OM zeventien jaar de cel in moeten. De straffen zijn voor twee verdachten dus fors lager uitgevallen. De rechtbank heeft meegewogen dat er al lang spanningen waren tussen verdachten en slachtoffer.

Lees hier alles over deze zaak.