1,5 jaar voor ‘pistoolzwaaier’ op vol terras in Zeist

Zakaria C. is woensdag in hoger beroep door het gerechtshof Arnhem veroordeeld tot achttien maanden cel wegens bedreiging en wapen- en munitiebezit. Hij werd twee weken geleden veroordeeld tot vijf jaar cel, maar is vrijgesproken van poging tot doodslag op het overvolle terras van café-restaurant De Reünie in Zeist op 16 mei 2017. Hij handelde uit noodweer.

Wapen weigert

Personeel en bezoekers van De Reünie in Zeist werden op de bewuste avond opgeschrikt toen Zakaria C. (30) de horecazaak binnen rende. Hij werd achtervolgd en binnen bedreigde hij zijn achtervolgers met een vuurwapen. Hij probeerde vervolgens op het drietal te schieten door drie keer de trekker over te halen. Buiten probeerde hij op een andere man te schieten. Dat er geen slachtoffers vielen, was te danken aan het weigeren van het wapen.

Langer lopend conflict

Volgens Zakaria C. was hij eerder die avond vanwege een al langer lopend conflict belaagd door twee broers. De aanleiding voor het conflict tussen C. en de mannen is niet helemaal duidelijk. C. zou eerder verklaard hebben dat hij bij een criminele familie hoorde en daar uit wilde stappen. Daar zou ruzie over zijn ontstaan, maar later ontkende hij dit gezegd te hebben.

Eis: zeven jaar

Waarom het wapen niet is afgegaan, is niet duidelijk geworden. Het was een werkend wapen met werkende munitie. Daarmee vond de officier van justitie poging tot doodslag op en bedreiging van een van de broers en twee andere mannen bewezen. Dat bezoekers van het restaurant hiermee ook zijn bedreigd, vond ze ook bewezen. En ook het bezit van het vuurwapen en een ploertendoder die bij hem thuis was gevonden. Het Openbaar Ministerie eiste zeven jaar, maar de rechtbank veroordeelde hem later tot vijf jaar celstraf.

Geslaagd beroep noodweer

Zakaria C. ging tegen die uitspraak in hoger beroep omdat hij zelf verklaarde te hebben gehandeld uit noodweer. ‘Hij was duidelijk in het nauw gedreven door zijn achtervolgers, dat blijkt ook uit camerabeelden’, aldus C’s advocaat Michiel Lamers. De rechtbank ging in hoger beroep mee in het verhaal over noodweer en dus werd de straf teruggebracht van vijf jaar cel tot anderhalf jaar cel. Ook moet C. een eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van twee maanden uitzitten omdat hij opnieuw in de fout is gegaan.

De verdachte – die een strafblad heeft van twaalf kantjes – werd eerder veroordeeld voor bedreiging, inbraak en winkeldiefstal. Uit zijn strafblad blijkt dat hij een drugsgebruiker is, die volgens de officier van justitie overlast gaf. De achtervolgers van C. moeten zich nog op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden.