15 jaar voor poging moord met hakbijl

Het gerechtshof in Amsterdam heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor poging tot moord op zijn ex-vrouw. De 40-jarige man ging in oktober 2010 naar Zandvoort om daar het slachtoffer aan te vallen met een hakbijl. Hij sloeg haar meerdere keren op het hoofd en verwondde ook een vriendin van het slachtoffer. In hoger beroep zei de verdediging dat het niet om voorbedachte raad zou gaan, maar daar ging het hof niet in mee.

(Foto: Zandvoortse Courant)

De man heeft in oktober 2010 een hakbijl gekocht en is twee dagen later vanuit Limburg naar Zandvoort gereden. Daar heeft hij zijn ex-vrouw met de bijl aangevallen. Zij zocht bescherming bij een vriendin, maar werd meerdere keren op haar hoofd geslagen. De vriendin werd ook geraakt.

Het slachtoffer heeft de aanval overleefd, maar is voor het leven verminkt. Zij is ernstig gewond geraakt in het gezicht en aan haar schedel. Volgens de verdediging was er geen sprake van poging tot moord, omdat het niet met voorbedachte raad gedaan was. Het hof veegde dat verweer van tafel en legde de man een celstraf van 15 jaar op voor poging tot moord op zijn ex-vrouw en poging tot zware mishandeling van haar vriendin. 

De man wordt volledig toerekeningsvatbaar geacht, mede omdat hij niet of gering heeft meegewerkt aan een onderzoek naar zijn psychische toestand.