15 maanden cel voor fotograferen in de rechtszaal

De 19-jarige Damien Parker-Stokes (foto) is in Engeland veroordeeld tot vijftien maanden cel, omdat hij foto’s had genomen tijdens een rechtszaak en deze vervolgens op Facebook had geplaatst. Hij maakte de foto’s tijdens een zitting in 2014 waarop een vriend werd veroordeeld voor moord. Op zijn Facebook-pagina hemelde Parker-Stokes de moordenaar op. 

Volgens de rechter zou Parker-Stokes met zijn actie de spot hebben gedreven met de rechterlijk macht en de rechtspraak. Tijdens de uitspraak woensdag zei rechter Lord Thomas: ‘Deze rechtbank zal zware straffen opleggen aan iedereen die foto’s maakt tijdens rechtszittingen en deze overtreding vervolgens erger maakt door de beelden op internet te plaatsen.’ Het feit dat Parker-Stokes geen spijt had betuigd liet de rechter meewegen in de strafmaat.

Ryan Sheppard

Parker-Stokes had vijf foto’s en een video gemaakt toen een vriend van hem, de 17-jarige Ryan Sheppard, in de beklaagdenbank zat in het gerechtsgebouw van Bristol, augustus 2014. Deze Ryan Sheppard werd tot levenslang veroordeeld (met een minimum van 12 jaar en drie maanden) voor de moord op een 35-jarige man.

Parker-Stokes plaatste de beelden op zijn Facebook-pagina, waarbij hij teksten plaatste waarin hij de loftrompet stak over Sheppard en zijn afkeer toonde van de rechterlijke macht.