1,5 miljoen sigaretten aangetroffen in illegale Groningse fabriek

De politie heeft in samenwerking met de FIOD dinsdag in een bedrijfspand in het Groningse Ter Apelkanaal een volledig ingerichte sigarettenfabriek aangetroffen. Drie mannen die werkzaam waren in de sigarettenfabriek zijn aangehouden. Het gaat om een 66-jarige man uit Stompwijk (bij Zoetermeer) en twee mannen uit Litouwen van 40 en 46.

Duits onderzoek

In een onderzoek van de Duitse autoriteiten kwam de 66-jarige man uit Stompwijk in beeld voor zijn betrokkenheid bij grootschalige autodiefstallen in Duitsland. Deze auto’s – uit het midden en hoge segment met een geschatte waarde van ruim een miljoen euro – werden via Nederland verscheept naar Dubai. In hetzelfde onderzoek kwam ook zijn betrokkenheid naar voren bij de productie van onveraccijnsde sigaretten in Nederland.

In het onderzoek werkten FIOD, Douane, Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) Den Haag en IRC Noord-Nederland en de Duitse autoriteiten nauw samen.

Invallen

Op verzoek van de Duitse autoriteiten hebben agenten en de FIOD een inval gedaan in een bedrijfspand in Ter Apelkanaal waar de sigarettenfabriek werd aangetroffen. Bij deze inval werden de drie verdachten aangehouden.

Verder werden er nog invallen gedaan bij een boerderij in Alteveer en in een bedrijfspand in Veendam. Naast de ingerichte sigarettenfabriek werden er anderhalf miljoen onveraccijnsde sigaretten en achttien dozen tabak aangetroffen. Deze zijn inbeslaggenomen en vernietigd.

De aangehouden 66-jarige man uit Stompwijk zal worden overgeleverd aan de Duitse autoriteiten. De twee andere aangehouden mannen zitten nog steeds vast.