Nieuw: 1,5 ton cocaïne vermomd als suiker

In de Braziliaanse haven van Santos is dinsdag 1,5 ton cocaïne ontdekt die was verstopt in zakken met suiker. De drugs zat in een container die op weg zou gaan naar Antwerpen.

Scannerbeelden

Na weging bleek het te gaan om 1.482 kilo cocaïne, in een container op de linkeroever van het havencomplex. De politie had aan de Douane een tip gegeven dat er mogelijk drugs in de lading suiker zou kunnen zitten. Op scannerbeelden was niets vreemds te ontdekken maar controle met speurhonden leidde wel tot succes. In 49 zakken bleek cocaïne te zijn verstopt. Er zijn geen mensen aangehouden. Volgens de Braziliaanse autoriteiten is de methode, waarbij de coke niet in kiloblokken is geperst en in suikerzakken verpakt, nieuw.

Citroenen

Het is de op een na grootste inbeslagname in Santos van dit jaar. Santos ligt aan de kust niet ver van miljoenenstad Sao Paulo en is de grootste haven van Brazilië. In maart van dit jaar werd 1,7 ton cocaïne (tussen een lading citroenen) onderschept.

Dinsdag werd in vrachtwagens in de haven op de rechteroever van de rivier (de Santos) een onbekende hoeveelheid cocaïne in beslag genomen en werden zes mensen aangehouden. Die zending zat verpakt in sinaasappelsap en dierlijk vet.

In de eerste negen maanden van 2019 is 18 ton cocaïne onderschept in de haven van Santos. In heel 2018 werd er ruim 23 ton gepakt.

Bijna alle cocaïne die in Santos wordt gepakt was bestemd voor Antwerpen of Rotterdam.

Alle berichten over cocaïne die in Santos is onderschept.