’15 ton hasj op “Nederlandse” sleepboot bij Canarische Eilanden’ (VIDEO)

Ter hoogte van het eiland Gran Canaria heeft de Spaanse douane op een van oorsprong Nederlandse zeesleper ongeveer 15.000 kilo hasj onderschept. Aan boord waren drie Marokkanen en twee mensen uit Bangladesh. De Spaanse douane meldt dat de het schip op 300 kilometer van ten noordwesten van Gran Canaria werd gecontroleerd.

Zwijndrecht

Het schip was vorige maand vanuit Zwijndrecht vertrokken met als bestemming de Kaap-Verdische Eilanden. Bij het passeren van de Galicische kust van Spanje had het schip de aandacht getrokken van de regionale inlichtingendienst van de Spaanse douane. De dienst had het schip als verdacht aangemerkt op basis van een recente wisseling van eigenaar en inactiviteit. Daarop werd besloten het schip te monitoren en bij noordelijke koers aan te houden voor controle.

Belize

Het schip voer onder de vlag van Belize. Het is een van oorsprong Nederlands schip uit 1966, en onder de naam Cyklop geregistreerd. Op de boeg is nu een deel van de naam overgeschilderd. Zo werd de nieuwe naam Cyclo.

De drugs zijn waarschijnlijk vanuit Marokko aan boord gebracht. Meestal wordt Noord-Afrikaanse hasj op volle zee overgeladen voor transport naar Spanje of andere Europese landen.